Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf

Kungaparet hedrade Förintelsens offer

Onsdagen den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Kungen och Drottningen medverkade i en digital minnesceremoni från Stockholms stora synagoga.

Den digitala ceremonin inleddes med att Kungaparet lade ner stenar vid minnesmonumentet, som är placerat intill synagogan. I judisk tradition är det vanligt att man lägger ner stenar, vilka, till skillnad från blommor, är eviga. Stenarna som Kungen och Drottningen nedlade var hämtade från Solliden på Öland.

Minnesmonumentet över Förintelsens offer invigdes av Kungen 1998. Läs mer om monumentet på Judiska församlingens i Stockholm webbplats.

Om internationella minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.