Okategoriserade

Vegamedaljen

Kungliga slottet

Kungen delade ut den 17 september Vegamedaljen och Johan August Wahlbergs medalj

1880 instiftades Vegamedaljen av Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG). Kungen är den högsta beskyddaren för denna. Det är till dom ”personer som på ett utmärkt sätt främjat den geografiska forskningen” som medaljen går till.

Anssi Ilmari Paasi som är professor i geografi vid Uleåborgs universitet (Oulun Yliopisto) i Finland som fick medaljen i år. Det för hans stora bidrag till geografisk forskning och särskilt för hans kritiska förnyelse och breddning av politisk geografi. Forskningen är inriktad mot relationen mellan territorium och individ.

Johan August Wahlbergs medalj

Johan August Wahlbergs medalj som är i guld delades också ut till professor emerita Margareta Ihse och professor emerita Karna Lidmar-Bergström. Båda kommer ifrån  vid Stockholms universitet.

Medaljerna delades ut för dom stora och banbrytande insatserna för forskningen i naturgeografi. Och också för att uppmärksamma deras roll som kvinnliga föregångare och inom naturgeografin som helhet.