Okategoriserade

Östergötland

Besök i Linköping och Norrköping

Prins Carl Philip besökte den 12 oktober Östergötland län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin.

Besöket ägde rum i Linköping och Norrköping där landshövding Carl Fredrik Graf och fru Anette Graf var värdar.

Dagen inleddes med att prins Carl Philip besökte Linköpings slott där landshövdingen och representanter från bland annat det lokala näringslivet berättade om hur pandemin påverkat de äldres situation.

Stadsmissionen

Prins Carl Philip besökte Stadsmissionen i Linköping. Där fick Prinsen information om det stöd som organisationen givit till behövande under pandemin. Stadsmissionen har fått fler samtal om våld under pandemin har öppnat en jourtelefon och en stödchatt som är öppen dygnet runt. Representanter från Svenska kyrkan var också med i samtalet som berättade om sin verksamhet.

Universitetssjukhuset

Universitetssjukhuset i Linköping besöktes efter lunch av Prins Carl Philip. Prinset fick besöka IVA och prata med deras vårdcentral.

Visualiseringscenter

Efter besöket i Linköping åkte Prins Carl Philip till Norrköping. Där startade besöket på Visualiseringscentret som är en mötesplats för forskning, näringsliv, allmänhet och skola som vill kommunicera fakta, kunskap och upplevelser.

Företaget Interspectral har skapat ett interaktivt och utbildande material om Sars Cov-2 och Prinsen fick en presentation av materialet. Där får användaren bekanta sig med både viruspartikeln och effekterna hos en smittad patient i fyra olika stadier. Materialet har använts i bland annat Singapore, Kanada och Europa.

Prinsen fick också en presentation om företaget Voysys som skapat teknik för virtuella läkarbesök.

Stadsmuseum

Det avslutande besöket skedde på Norrköpings stadsmuseum där det gavs information om hur kulturen i staden har hanterat i pandemin. En guidad visning av utställningen Medhälpare och motstånd – nazismen i Norrköping då och nu avslutade besöket.

Kungafamiljen

Med grund av covid-19-pandemin besöker medlemmar i Kungafamiljen, på initiativ av H.M. Konungen, Sveriges 21 län.

Hösten 2020 genomfördes dom fyra första besöken. Och på grund av den andra vågen pausades besöken. Nu återupptas besöken i Sveriges län under hösten 2021.

Genom dessa besök vill Kungen visa deltagande av dom drabbade och uppmärksamma dom lokala insatserna.

Nedan är dom besök som kommer att ske :

Oktober

  • Torsdagen den 14 oktober besöker Kungaparet Jönköpings län
  • Fredagen den 15 oktober besöker Kronprinsessparet Kronobergs län
  • Torsdagen den 28 oktober besöker Kungaparet Hallands län

November

  • Torsdagen den 11 november besöker Kronprinsessparet Dalarnas län
  • Fredagen den 26 november besöker Kronprinsessparet Skåne län
  • Måndagen den 29 november besöker Kungaparet Jämtlands län