Okategoriserade

Handelsdelegation

Ett besök i Italien

Kronprinsessan och Prins Daniel besökte Italien den 18 – 20 oktober tillsammans med statsrådet Anna Hallberg och svensk handelsdelegation.

Just nu gör Italien stora satsningar för att landet ska kunna återstarta efter pandemin. Kronprinsessan och Prins Daniel besökte både Rom och Turin för att knyta kontakter och kunna erbjuda tjänster inom digitalisering och grön omställning.

Första dagen besökte delegati0nen, tillsammans med ambassadör Jan Björklund motsvarigheten till svenska Trafikverket. Efter det så invigde Kronprinsessan den svenska utställningen – Images that change the world. Utställningen var på ett centralt torg i Rom och i Kronprinsessans tal sa hon bland annat :

“New ideas do not materialize out of nothing. They come from people: People who see things from a different angle, people who question the status quo, people who do not always fit the mould.

To break new ground, we need to challenge ourselves; the way we look at the world – and each other.

It is my hope that this exhibition will help us do that.”

Här kan du läsa hela talet

På torget fanns också en mindre Ikea-butik som besöktes.

Rom-besök

Andra dagen av besöket i Italien besöktes fiberoperatören Open Fiber.

Kronprinsessan och ambassadöre Jan Björklund besökte sedan en av företaget Enel X:s laddningsstationer i Rom. Det är en stor aktör inom energisektorn i Italien och efter besöket vid laddningssstationen blev det ett möte på Svenska Institutet för att knyta kontakter. Det arrangerades också en nätverkslunch för svenska och italienska företag.

Kronprinsessparet tillbringade sedan eftermiddagen och kvällen tillsammans med delegationen på ett tåg till Turin.

Turin

Kronprinsessn och Prins Danie besökte flera olika verksamheter i Turin i norra Italien.

Fordonskoncernen Stellantis produktionsanläggning för Fiat 500 besöktes och där en föreläsning om själv anläggningen gjordes.

SKF:s produktionsanläggning för kullager som ligger utanför Turin besöktes också. Svenska SKF är en stor arbetsgivare och har en viktig roll som leverantör till den italienska bilbranschen.

Prins Daniel och statsrådet Anna Hallberg närvarade på ett seminarium på Turins tekniska universitet. Där diskuterades det hur Sverige och Italien kan samarbeta för en grön omställning i transportsektorn. Chalmers tekniska högskola och svenska företag deltog i seminariet.