Kronprinsessan Victoria

Vitterhets­akademin

Priser

Kronprinsessan närvarade den 21 mars vid Kungliga Vitterhetsakademiens årshögtid. Både mötet och middagen hölls på Riddarhuset i Stockholm.Akademiens preses professor Peter Gillgren öppnade mötet och sekreterare Karin Helander presenterade årsberättelsen. Och musik framfördes av Lilla Akademiens trumpetensemble.

Under ceremonin delade Kronprinsessan ut Kungliga Vitterhetsakademiens medaljer och stipendier. Det första priset som delades ut och som är akademins största är Gad Rausings pris. Det gick till Marie-Louise Bech Nosch som är professor i historia vid Köpenhamns universitet.

Drottningen Lovisa Ulrika instiftade den Kungliga Vitterhetsakademien den 20 mars 1753. Och akademins syfte är för att främja och finansiera forskningen inom humaniora och samhällsvetenskap och kulturmiljövård