Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessans födelsedag

 Dagen firade man på Sollidens slott

Den 14:e juli 1977 föddes Victoria Ingrid Alice Désirée som är Sveriges kronprinsessa en dag tidigare än hon var beräknad. På Kronprinsessans födelsedag fanns det en successionsordning som sa att det bara var män som kunde ärva rätten till tronen. Lagen blev ändrad och den första januari år 1980 blev Victoria Kronprinsessa.  Så nu är hennes titel “Hennes Kungliga Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa” och “Hertiginna av Västergötland”.

Kronprinsessans födelsedag

Kronprinsessans födelsedag är en utav Sveriges flaggdagar

Det finns en del flaggdagar som vi har i Sverige och en utav dom är just på Kronprinsessans födelsedag. Dagen kallar man också för “Victoriadagen”. Precis som många år firar man Victorias födelsedag på Slottet och på hennes döpdag gjorde hon det i källvatten just från Öland. Då fanns det sjuhundra gäster i Storkyrkan och hon blev buren fram av sin mamma och pappa i en spetsklänning som också Gustaf VI Adolfs barn, kung Carl XVI Gustav och också hans systrar burit tidigare. Sidencapen som hör till har alla som burit den fått sina namn inbroderade.

Kronprinsessans födelsedag

Årets födelsedag

I år inledde man denna eftermiddag då både Kungaparet och Kronprinsessans familj var samlade framför Sollidens Slott på Öland. Borgholms kulturskolans barnkör sjöng för Kronprinsessan och Försvarsmakten sköt dom traditionella tjugoen skotten. Dessa skjuter man både från Skeppsholmen i Stockholm, Kungshallen i Karlskrona, Skansen i Göteborg, Kusthöjden i Härnösand och vid Kvarnängen i Boden.

Efter Solliden så satte sig hela Kronprinsessfamiljen i häst kortege och körde runt i Borgholm och till Borgholms slottsruin för att sen vara med och lyssna på Victoriakonserten. På denna konsert uppträde både Petter, Ane Brun, Marcus & Martinus, Linnea Henriksson och Lucianoz. Hela Kungafamiljen fanns på plats under kvällen. Bredvid Kronprinsessfamiljen fanns: Kungen, Drottningen, Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia, Prnsessan Madeleine och Christopher O’Neill.

Under konserten, vid vilken Yvette Hermundstad var konferencier, framträdde artisterna Petter, Ane Brun, Marcus & Martinus, Linnea Henriksson och Lucianoz. Kvällens husband var Augustifamiljen under ledning av Stefan Sporsén.