Slott

Historiska byggnader

Över tvåhundra stycken slott

Det finns en hel del historiska byggnader i Sverige som vi både kan besöka och se. Över hela vårt land finns det slott, ruiner och borgar som vi inte ska glömma bort. Det finns tvåhundratjugofyra stycken slott i Sverige och dom ligger mestadels från Uppland och sedan söderut. Det största slottet ligger i Stockholm och det är den svenska staten som är ägare.

En utav dom historiska ligger i Halland

Ett utav alla slott ligger ungefär fyra mil från Göteborg. Man började bygga det på 1860-talet och mellan 1898 till 1904 så gjorde man en ombyggnad. Det är Tjolöholms slott som ligger på en halvö. Namnet på slottet kommer långt tillbaka för redan under 1300-talet nämnde man platsen som “thiulfö”. Sen la man till “holm”.

Historiska

Slottets historia

Nedan följer lite historia om denna historiska byggnad som blev ett slott. Från början låg det en mindre byggnad på platsen men när man byggde om fick det en slotttsliknande byggnad som Berndt Axel Verner Santesson köpte. Han köpte den tre år innan byggnaden uppdagades. Efter trettio år köpte James Fredrik Dickson byggnaden. Han flyttade från England med sin familj när han var cirka tre år. När han sedan blev vuxen och hade egen familj byggde dom ett stuteri där dom skulle hålla på med uppfödning av rashästar.

Det bestämdes senare att det skulle byggas om till ett slott men tyvärr fick James aldrig se resultatet då han dog innan det var klart. Hans fru såg till att slottet byggdes färdigt och 1904 var slottet klart.

Historiska

I dag äger stiftelsen Tjolöholm slottet och är dessutom öppet för allmänheten om man vill åka och titta på slottet. Det finns också andra aktiviteter på slottet under sommaren. Här finns stora trädgårdar som du kan besöka. Det finns också två restauranger där du kan bland annat äta mat med råvaror antingen från området eller närliggande områden. Här finns också boende och aktiviteter som du kan läsa om på deras sida.

Historiska