Kungaparet och Kronprinsessparet i digitalt möte med Sveriges landshövdingar
Torsdagen den 10 september höll Kungen, Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel ett digitalt möte med Sveriges samtliga landshövdingar.
Landshövdingen i Västmanlands län samt landshövdingegruppens doyen, Minoo Akhtarzand, inledde mötet med att ge en allmän överblick avseende läget i länen under den pågående covid-19-pandemin. Därefter redogjorde varje landshövding för situationen i respektive län.
Kungliga besök till Sveriges samtliga län
Med anledning av de påfrestningar som hela Sverige genomgår till följd av den pågående pandemin besöker medlemmar i Kungafamiljen, på Kungens initiativ, Sveriges 21 län under hösten 2020 och våren 2021. Kungen har beslutat att besöken delas upp mellan Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet.
Vid mötet deltog Sveriges samtliga landshövdingar
- Sten Nordin, Blekinge län
- Ylva Thörn, Dalarnas län
- Anders Flanking, Gotlands län
- Per Bill, Gävleborgs län
- Brittis Benzler, Hallands län
- Jöran Hägglund, Jämtlands län
- Helena Jonsson, Jönköpings län
- Cecilia Schelin Seidegård (vik), Kalmar län
- Maria Arnholm, Kronobergs län
- Björn O. Nilsson, Norrbottens län
- Anneli Hulthén, Skåne län
- Sven-Erik Österberg, Stockholms län
- Beatrice Ask, Södermanlands län
- Göran Enander, Uppsala län
- Georg Andrén, Värmlands län
- Helene Hellmark Knutsson, Västerbottens län
- Berit Högman, Västernorrlands län
- Minoo Akhtarzand, Västmanlands län
- Anders Danielsson, Västra Götalands län
- Maria Larsson, Örebro län
- Carl Fredrik Graf, Östergötlands län
En landshövding är en hög politisk representant för den svenska staten på regional nivå och har ett antal viktiga uppgifter att utföra. Genom historien har rollen som landshövding förändrats och anpassats till dagens samhälle och samhällsbehov.
En av de viktigaste uppgifterna för en landshövding är att vara regeringens representant i länet och fungera som en länk mellan den regionala och den nationella nivån. Landshövdingen har därför en viktig roll när det gäller att föra dialog och samarbete mellan centralregeringen och de regionala aktörerna såsom landsting, kommuner och näringsliv.
En annan viktig uppgift för en landshövding är att vara ansvarig för den statliga förvaltningen i länet. Det innebär att landshövdingen har det övergripande ansvaret för att statens myndigheter och verksamheter i länet fungerar på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Landshövdingen ska även se till att lagar och förordningar följs och att medborgarna får den service och hjälp de har rätt till.
Dessutom har en landshövding en viktig roll när det gäller att företräda det svenska samhället gentemot omvärlden. Landshövdingen har då en diplomatisk roll och ska främja svenska intressen i internationella sammanhang. Det kan handla om att främja handel och samarbete mellan olika länder, att representera Sverige vid internationella konferenser och möten samt att främja kulturella och politiska relationer med andra länder.
Sammanfattningsvis kan man säga att en landshövding har en mycket bred och ansvarsfull roll som spänner över både politiska, administrativa och diplomatiska områden. Genom att företräda den svenska staten på regional nivå och säkerställa att statens verksamheter fungerar på ett effektivt sätt spelar landshövdingen en central roll i att säkra en välfungerande och stabil samhällsstruktur.
Video Slots konst med video slots?