Kronprinsessan Victoria

SeaBOS’s möte

Fisk- och skaldjursföretag

Under tre dagar pågick ett digitalt möte som handlade om SeaBIOS i maj. Inbjudna till detta möte var tio stycken av världens största fisk- och skaldjursföretag, men också experter och forskare som arbetar inom området. Kronprinsessan deltog och startade det första mötet med ett tal.

SeaBOS är en förkortning på Seafood Business for Ocean Stewardship arbetar med alla frågor när det gäller hållbarhet. Vid det digitala mötet pratades det om klimatförändringar, om plast i havet och antibiotikaanvändning. Planen inför nästa möte ska ske i oktober.

Keystone Dialogue

Dom företagen som var inbjudna till detta möte har alla ett gemensamt mål om att ha en hållbar förvaltning av alla hav. Alla företag ska förbättra sårbarheten och se till att all eller åtminstonde minska det olagliga fisket. Det allra första mötet hölls på Maldiverna år 2016 där det diskuterades om näringslivet i haven. När sedan kronprinsessan besökte Japan i april år 2017 hade dom en uppföljning till det första mötet.

Nästa möte hölls i Stockholm år 2017 i maj där det togs fram en plan hur dom stora företagen tillsammans ska utveckla kapaciteten till hållbara fiskar och skaldjur. Efter detta hölls det möte i Karulzawa år 2018, i Norge år 2019 och i maj 2020 hölls ett digitalt möte på grund av pandemin.