Okategoriserade

Hjärt Lungfondens stora forsknings­anslag

Bernadottebiblioteket

Det stora forskningsanslaget från Hjärt-Lungfonden har delats ut till professor Gunilla Westergren-Thorsson. Detta skedde den 9:e juni på Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. Detta anslag delas detta pris ut av prins Daneil som också är hedersordförande i Hjärt-Lungfonden.

Varje år delas det ut ett sort anslag på femton miljoner kronor från Hjärt-Lungfonden. Denna summa fördelas ut över tre år och ges till hjärt- och lungforskning. Gunilla Westergren-Thorsson som fick årets anslag är professor i lugnbiologi vid Lunds universitet och forskar om lungornas självläkningsförmåga när det gäller fysisk träning hos patienter med KOL. Hennes forskning har också potential att hjälpa patienter som fått lungskador efter covid-19.