Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf

Konstnärernas vänners årshögtid

Årshögtiden på Prins Eugens Waldemarsudde

År 1937 startade Konstnärernas vänner och prins Eugen var ordförande för stiftelsen till han dog. Kungen och Drottningen deltog vid årshögtiden på Waldemarsudde där dom började med att besöka prins Eugens grav. Själva årshögtiden infann sig i stora gallerisalen där stipendium delades ut.

Konstmuseumet Prins Eugens Waldemarsudde ligger på Djurgården i Stockholm. Det finns både en huvudbyggnad, ett slott och en speciel byggnad just för konst. Detta museum öppnade 1948 så att allmänheten kan gå dit och titta och all konst som finns att titta på är gjorda av svenska konstnärer. Det finns både tavlor, skulpturer och medaljkonst att se. År 1993 blev Waldemarsudde ett skyddat byggnadsminne.

Carina Rech fick Waldemarsuddes vänföreningens stipendium då hon skrivit en avhandling om kvinnliga konstnärer. Sophia Artin fick Renässans för Humanioras kulturpris då hon arbetat med teatern Galeasen. Detta kulturpris delas ut varje år.