Okategoriserade

Tyskland – dag 1

Tyskt stadsbesök i tre dagar

Frank-Walter Steinmeier från Förbunds­republiken Tyskland tillsammans med sin hustru, fru Elke Büdenbender avlägger ett tre dagar långt statsbesök i Sverige. Detta på inbjudan av Hans Majestät Konungen och startar den 7 september.

Detta statsbesök syftar att främja de goda svensk-tyska relationerna som redan finns. Men också för att stärka långsiktiga politiska, ekonomiska, samhälleliga och kulturella förbindelser. Och för att fördjupade samarbeten inom bland annat klimat, energi och digitalisering, med fokus på innovativa och hållbara lösningar.

Besöket äger rum i Stockholm och Kiruna och temat är innovation, hållbarhet och demokrati.

Förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och fru Elke Büdenbender togs idag emot av Kronprinsessan och Prins Daniel på Arlanda flygplats.

Det tyska presidentparet välkomnades på Hovstallet av Kungen och Drottningen. Därefter färdades dom gemensamt i hästanspänd kortege genom Stockholm till Kungliga slottet.

 

Välkomstceremoni

På den inre borggården där den högtidliga välkomstceremonin infann sig inspekterade Hans Excellens och Hans Majestät en hedersvakt ur Livgardet och nationalsångerna spelades.

Talmannen, de vice talmännen, statsministern och regeringen, landshövdingen i Stockholm, överbefälhavaren och ytterligare representanter från Försvarsmakten presenterades för presidentparet. Därefter introducerades Kungaparet för den tyska delegationen.

Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia hälsade sedan på presidentparet i Viktoriasalongen.

Kungen och Förbundspresident Steinmeier gav varsitt uttalande för media i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet.

Tyska kyrkan

Statsbesöket fortsatte under eftermiddagen med ett besök i Tyska kyrkan i Gamla stan. Församlingen grundades av kung Johan III för 450 år sedan. Det är också en av de äldsta tysktalande församlingarna utanför de tyska gränserna. Gästerna fick se kungsläktaren från 1762, predikstolen från 1660 och altaruppsatsen från 1659.

I riksdagen togs förbundspresident Steinmeier och Kungen emot av riksdagens talman Andreas Norlén. Förbunds­presidenten höll ett anförande och samtalade sedan med statsministern i Adelcrantzska palatset.

Barnombudsmannen

Fru Büdenbender och Drottningen besökte Barnombuds­mannen tillsammans med statsrådet Märta Stenevi. De fick information om myndigheten då deras uppdrag är att företräda barn och ungas rättigheter. World Childhood Foundation och Netclean var också med på besöket.

Drottningen och fru Büdenbender besökte Barnahus i Stockholm där barn som utsatts för sexuella övergrepp stöd och skydd under ett och samma tak. Poliser, social­sekreterare, barnläkare och psykologer samarbetar för att barnen ska slippa berätta sin historia flera gånger. Det är också World Childhood Foundation som etablerade Barnahuset i Stockholm.

Galamiddag

Dagen avslutades med Kungaparets galamiddag för president­paret på Kungliga slottet i Lovisa Ulrikas matsal. I Vita Havet intogs sedan middagen där Kungen höll ett tal om bland annat de historiska kopplingarna mellan Tyskland och Sverige ;

Det handelsutbyte som i dag gör Tyskland till Sveriges viktigaste handelspartner, det går ända tillbaka till Hansatiden. Vid slutet av 1400-talet var Stockholm i det närmaste tvåspråkigt, då tyskar utgjorde mer än en tredjedel av stadens borgerskap.

Ja, banden mellan våra två länder går långt tillbaka i historien. Än i dag står vi varandra nära, såväl geografiskt och historiskt som språkligt och kulturellt. Vi har också mycket gemensamt i fråga om intressen och värderingar.

 

MENY

Crème Ninon med kalixlöjrom
och svartvinbärsbladsolja

*

Stekt mälargös och signalkräftor kokta med krondill,
kummin, fänkål och öl med smörad kräftsås

*

Skånsk dragonfärserad vaktel med kantareller,
majscrème, sherry- och grönpepparsås

*

Hösthallon kryddade med älgört
och pistaschsorbet

Statsbesök

Statsbesök är den högsta formen av besök mellan två länder och sker på statschefsnivå. I Sverige är det därför Kungen som bjuder in till statsbesök i Sverige och avlägger statsbesök utomlands.

Det senaste statsbesöket mellan Sverige och Tyskland ägde rum i oktober 2016, då Kungaparet besökte Tyskland.