Okategoriserade

Tyskland – dag 2

Tysklandsbesöket fortsätter

Frank-Walter Steinmeier från Förbunds­republiken Tyskland avlägger sitt statsbesök i Sverige på inbjudan av Hans Majestät Konungen den 7–9 september. Fru Elke Büdenbender till förbunds­presidenten följer med.

Andra dagen inleddes på Drottningholm, slottet som är Kungaparets permanenta bostad och är det bäst bevarade 1600-talsslottet i Sverige. Dessutom finns slottet med på Unescos världsarvslista.

Delar av slottet visades för presidentparet samt Drottningholms slottsteater.

Teatern byggdes 1766 och är idag världens enda 1700-talsteater. Den använder fortfarande original-scenmaskineriet..

Stockholms stadshus

Den traditionsella lunchen som Stockholms stad bjöd infann sig på Stockholms stadshus. Kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr tog emot Kungafamiljen och presidentparet.

Scania, Karolinska sjukhuset och ArkDes

Presidenten och Kungen besökte Scania i Södertälje med bland andra statsrådet Tomas Eneroth. Sedan besökte dom tillsammans med statssekreterare Maja Fjaestad Karolinska universitetssjukhuset där dom fick information om sjukhusets arbete med forskning. Och pandemins påverkan på området.

Sveriges nationella centrum för arkitektur och design – ArkDes – gav information om svensk arkitektur och hållbarhet.

Silviahemmet, Tyska skolan och Goethe-institutet

Fru Büdenbender, Drottningen och statssekreterare Maja Fjaestad besökte Silviahemmet på Ekerö. Stiftelsen grundades av Drottningen 1996. Den verkar för att sprida kunskap om demenssjukdom.

Tyska skolan på Östermalm grundades för över 400 år sedan och är den näst äldsta tyska skolan i världen utanför Tysklands gränser. Drottningen och fru Büdenbende besökte även denna,

Från förskola upp till gymnasiet erbjuds utbildning. Gästerna besökte elever och personal.

Eftermiddagen tillbringades på Goethe-institutet för att lyssna till ett panelsamtal som arrangerades av Svenska institutet. Det handlade om språkutbytet mellan Sverige och Tyskland och hur språkstudier kan uppmuntras. Drottningen och fru Büdenbender deltog båda med anföranden.