Okategoriserade

Tyskland – dag 3

Statsbesök i Sverige på inbjudan av Hans Majestät Konungen

Förbundspresident Frank-Walter Steinmeier från Förbunds­republiken Tyskland avlägger statsbesök i Sverige den 7–9 september. Fru Elke Büdenbender, Förbunds­presidentens hustru följer med.

Statsbesökets tredje dag genomfördes i Kiruna tillsammans med Statsrådet Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, representerade regeringen.

Rymdbasen Esrange Space Center besöktes av presidentparet och Kungaparet. Rymdbasen drivs och ägs av rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC). Dom bedriver nationell och internationell forskning och kommersiell rymdverksamhet. Genom bland annat sända upp sondraketer och stratosfäriska ballonger och genom satellitkommunikation. Samarbete mellan tyska och svenska rymdaktörer sker sedan länge för att utveckla rymdområdet.

Kirunas stadshus och besök på LKAB

Värd för lunch på Kirunas nya stadshus Kristallen var landshövdingen Lotta Finstorp. Information om den pågående flytten av Kirunas stad informerades under lunchen.

Gästerna fick under eftermiddagen besöka LKAB och järnmalmsgruvan i Kiruna. De fick information om LKAB:s arbete med att omställa järn- och stålindustrin för en hållbar framtid. Det inkluderar också den fossilfria järn- och stålproduktionen, en koldioxidfri gruvdrift och produktionen av kritiska mineraler från återvunnet gruvavfall.

Kiruna flygplats

Statsbesöket avslutades på Kirunas flygplats från Förbundsrepubliken Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och fru Elke Büdenbender.

Kungen och förbundspresident Steinmeier inspekterade en hedersvakt ur Norrbottens flygflottilj (F 21) i Luleå. Tysklands och Sveriges nationalsånger spelades av Livgardets dragonmusikkår. När avskedscermonin var slut tog kungaparet avsked av dom tyska gästerna,