Okategoriserade

Besök i Gävleborgs läng

Uppmärksammande insatser av covid-19-pandemin

Kronprinsessan och Prins Daniel besökte den 22 september Gävleborgs län.

Besöket ägde rum i Gävle och Storvik och Per Bill som är landshövding var värd under besöket.

Gävle slott

Kronprinsessan togs emot av landshövdingen utanför Gävle slott. Där gav landshövdingen och länsrådet Veronica Lauritzen information om hur länet påverkats av pandemin.

På eftermiddagen fick Kronprinsessan och Prinsen se Tullhuset på Gävle strand. Regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg och kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång välkomnade paret.
“En väg in” är ett projekt som innebär att barn, unga och vårdnadshavare inom barn- och familjehälsa, ungdomsmottagning och barn- och ungdomspsykiatri får en sammanhållen vård.

Region Gävleborg har gjort en digital app som är riktad till barn och unga. Och Kronprinsessparet fick träffa patienten William som använder denna app för att registrera puls och blodtryck dagligen. Han fyller också i effekten av medicin och rapporterar eventuella biverkningar och kommunicerar med vårdpersonal.

Högskolan

Kronprinsessan och Prins Daniel besökte också Högskolan i Gävle. Prorektor Lars Bengtsson talade och gav information om hur högskolan har påverkats av pandemin.

Wetterlings yxfabrik

Besöket i Gävleborgs län avslutades med ett besök på Sveriges äldsta yxfabrik – Wetterlings yxfabrik – som ligger i Storvik i Sandvikens kommun,

Verkställande direktör Johan Ståhlberg och Sandvikens kommunstyrelses ordförande Peter Kärnström välkomnades Kronprinsessparet.

En rundvandring i fabriken gjordes och då intresset för natur- och friluftsliv i Sverige har växt så har också yxfabrikens tillverkning vuxit.