Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf

400-årsjubileer

Piteå och Luleås 400-årsjubileer

Kungen och Drottningen besökte den 26 september Piteå och Luleå då städerna har 400-årsjubileer.

Piteå och Luleå fick 1621 sina stadsprivilegier. Detta av kung Gustav II Adolf. Och på grund av pandemin skedde firandet av 400-årsjubileerna digitalt. Så dagens besök var anpassade efter rådande situation.

Landshövdingeparet Lotta Finstorp och Christer Dahlén var dagens värdar.

Studio Acusticum

Första besöket i Piteå gjordes på konserthuset Studio Acusticum. Konserthuset ger varje år cirka 200 föreställningar och tar emot ungefär 25 000 konsertbesök.

Kungaparet lyssnade i konsertlokalen på ett musikstycke som framfördes på orgel. Därefter uppträdde Norrbottens ungdomssymfoniker.

Piteå museum

En guidning på Piteå museum med information om stadens historia gavs och dom fick också se delar av utställningen Kvinnoliv. Den utställningen är om historiska kvinnor som levt och verkat i pitebygden.

Piteå torg

En ceremoni hölls på Piteå torg som inleddes med ett anförande av kommunalrådet Helena Stenberg. Kungen höll sedan tal och sa bland annat :

”För ganska precis 50 år sedan var jag här på Rådhustorget för att fira Piteås 350 år som stad. Det var i maj 1971. Några av er kanske var med då också.

Det känns i vilket fall väldigt roligt att vara tillbaka för detta ännu större jubileum. Och denna gång i sällskap av Drottningen!”

Kungen avtäckte skulpturen Kastal. Den är gjord med anledning av stadens 400-årsjubileum och också för att uppmärksamma 100 år av svensk demokrati.

Musikhögskolan i Piteås kammarkör avslutade ceremonin med ett musikstycke.

Luleå stadspark

Kungaparet åkte till Luleå där dom närvarade vid en ceremoni i den nyrenoverade Stadsparken. Landshövdingen startade ceremonin med ett tal och Dansinitiativet framförde en föreställning.

I kungens tal sa han bland annat :

”En stad är inte bara sina gator och sina hus, kyrkor och restauranger. En stad är också den plats där den ligger. Den är sina omgivningar. Och den är framför allt sina invånare!”

En skogslönn planterades av Kungen till minne av jubileet och ceremonin avslutades med musik som framfördes av Kulturskolans blåsorkester.
På landshövdingens residens avslutades dagen med en middag.