Okategoriserade

Norrbotten

Norrbottens län

Kungen och Drottningen besökte den 27 september Norrbottens län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin.

Besöket ägde rum i Luleå kommun där landshövding Lotta Finstorp och hennes man Christer Dahlén var värdar.

Sunderby sjukhus

Dagen inleddes med ett besök av Kungen och Drottningen på Sunderby sjukhus. Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson och divisionschef Per Berglund välkomnade paret.

Kungaparet pratade med vårdpersonal hur dom har påverkats under pandemin.

Bälinge Bondgård

Nästa besök som Kungen och Drottningen besökte var Bälinge Bondgård. Bönderna Britta-Karin Staffansdotter och Thomas Holmbom välkomnade dom och det samtalades om hur näringslivet och den regionala livsmedels­försörjningen har påverkats under pandemin. Kungaparet fick också en visning av gården innan det var dags för lunch som intogs på restaurangen i en ombyggd ladugård.

Luleå Tekniska Universitet

Efter lunch besökte Kungaparet Luleå Tekniska Universitet. Där tog rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn tog emot kungaparet.

Universitetet som i år fyller 50 år gav information om hur pandemin påverkat grundskola, gymnasieskola och högre utbildning i länet. Lärare och elever berättade om hur omställningen till distansundervisning har fungerat.

Det visades också hur en självkörande skogsmaskin fungerar. Professor Magnus Karlberg visade och berättade om skogsmaskinen tillsammans med studenter från civilingenjörsprogrammet.

Luleå Kallax flygplats

Det sista besöket för dagen var vid ambulansflyget på Luleå Kallax flygplats. Agneta Karlfeldt och Ida Lyckeholt välkomnade Kungen och Drottningen på plats.

Piloter berättade för Kungaparet om ambulansflygets betydelse för norra Sverige och om verksamheten under pandemin.