Okategoriserade

Minne av Förintelsen

Minnesceremoni på Dramaten

Den 27 januari är det den Internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Kronprinsessan och Prins Daniel närvarade vid minnesceremonin som ägde rum på Dramaten i Stockholm.

Minnesceremonin arrangerades av Micael Bindefelds Stiftelse och varje år delas det ut ett stipendium. Detta för att stödja dom som förmedlar kunskapen om Förintelsen. Och i år gick stipendiet till Anna Florén som är programchef för ett norskt – svenskt projekt som heter Vokensåsen. Där har Anna Florén arbetat med utbildning och resor till Förintelsens minnesplatser i Norge. Och detta stipendium ska användas för att ge dom svenska ungdomarna att resa och se dessa minnesplatser.

Kronprinsessan höll också ett tal vid utdelningen vid detta stipendium.

Minnesdagen för Förintelsens offer

Förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades den 27 januari 1945 och det har nu blivit den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Och 2005 deklarerade FN den här dagen som internationell minnesdag och sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.