Okategoriserade

Färnebofjärdens nationalpark

Sveriges nationalparker

Kronprinsessan besökte Färnebofjärdens nationalpark den 4 februari. Detta var den första nationalparken av dom 30 stycken som finns i Sverige och övriga kommer att besökas inom några år.

För att få fler att upptäcka Sveriges natur och friluftsliv kommer Kronprinsessan att besöka alla nationalparker. Och vid Färnebofjärdens nationalpark fick Kronprinsessan med lokala experter uppleva parkens natur.

Det blev en vandring längs nedre Dalälven med sina översvämningar som skapar olika livsmiljöer för djur- och växtriket. Och i parken finns också över 200 fågelarter.

Och dagen började vid Gysinge och fortsatte mot nationalparkens entré där det gjordes lunch över öppen eld. Där deltog också personal från Länsstyrelsen som berättade nationalparkens historia.

Efter lunch fortsatte vandringen längs Dalälven och genom skogar. Och även Kungsslingan där Kungsstenen står. Kungen invigde nationalparken 1998 just vid den stenen.

Nationalparker

För att det ska kunna kallas för nationalpark måste regering och riksdag besluta det och då ägs marken av staten. Och att bilda en nationalpark är för att man ska kunna bevara natur och kultur och skydda området för att inte bli förstört eller försvinna.

I dag finns det 30 stycken nationalparker i Sverige och var det första landet i Europa som 1909 bildade nio stycken nationalparker : Garphyttan, Gotska sandön, Hamra, Ängsö, Abisko, Stora sjöfallet, Pieljekaise, Sonfjället och Sarek. Och samma år fick Sverige sin första naturskyddslag.

Mellan 1918 och 1962 bildades det sju nya parker och mellan 1982 och 2002 tolv stycken.

Vandringar i nationalparkerna

Kronprinsessan kommer att besöka alla Sveriges 30 nationalparker. Och vid alla besök kommer lokala experter guida och ge Kronprinsessan information om parker och natur på den aktuella parken.