Okategoriserade

Norges stortingspresident

President på besök i Sverige

Kungen gav den 22 februari audiens för Norges stortingspresident Masud Gharahkhani. Masud Gharahkhani  är här i Sverige på besök och kommer att vara här mellan den 22 och 23 februari. Det är vår talman Andreas Norlén som har bjudit in Masud Gharahkhani.

Under Masud Gharahkhani besök här i Sverige kommer han få träffa representanter för riksdagens utskott. Han kommer också att vara med på ett möte med bland annat utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Anna Hallberg är minister och ansvarar för nordiska frågor.

 

I Sverige har vi en talman i Sveriges riksdag och det är det som motsvarar den norske stortingspresidenten.

Norge

Norge är en konstitutionell monarki. Deras statsöverhuvud är Kung Harald V.Norge är inte medlem i EU men har medlemskap i EES. Deras nationaldag är den 17 maj. Norge är känt för deras fjäll. Deras natur sträcker sig från deras stränder och klippor i söder genom stora fjällområden i centrala Norge till midnattssolen på Nordkap.

Norge har en nationalrätt som heter fårikål som är populär att göra och äta på hösten. Det är en gryta gjord av får- eller lammkött tillsammans med vitkål, vatten och kryddor som salt och peppar.