Okategoriserade

Vasaloppet

Prins Carl Philip vid 100-årsjubileum

Prins Carl Philip talade den 4 mars vid Vasaloppets traditionella högtidsfest i Mora kyrka.

Gustav Eriksson Vasa (sedermera kung Gustav Vasa) flydde från den danske kungens soldater år 1521 och vasaloppet ska efterlikna den sträckan. Det första Vasaloppet genomfördes år 1922 och loppet ser likadant ut i dag som det gjorde då – mellan Sälen och Mora.

Ända sedan 1922 har högtidstal hållits vid den traditionella högtidsfesten i Mora kyrka och det var Prins Carl Philip som höll det i år. Och Prins Carl Philip har själv deltagit flertalet gånger i Vasaloppet: Öppet spår 2004, Skejtvasan 2012, Stafettvasan ( med Prinsessan Sofia ) 2013 och 2014 och Vasaloppet 2019.

Prins Carl Philip har själv åkt Vasaloppet vid flera tillfällen: