Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Flyktingar

Nynäshamn

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia besökte den 22 mars Nynäshamn för att prata med myndigheter och volontärer som arbetar med att ta emot ukrainska flyktingar. Dom pratade med epresentanter från Nynäshamns kommun om dom dagliga 200 – 300 ukrainska flyktingar som kommer till Nynäshamn varje dag. Och dom kommer via färjor från Polen. Många av dom reser vidare men kommunen har via uppdrag av Migrationsverket uppdag att samordna mottagandet för de som väljer att stanna i kommunen. Det handlar om bland annat om att öppna upp evakueringsboenden och hjälpatill med krisstöd, vaccination och andra behov av vårdinsatser. Kommunen jobbar med att kunna ta emot nyanlända barn och unga från Ukraina i kommunens skolor.

Prinsparet besökte också Nynäshamns färjeterminal och fick prata med medarbetare vid Migrationsverket, Stockholms hamnar, polisen och några av de volontärer som fanns på plats för att ta emot flyktingarna.