Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf

Efter femtio år blir det ett jubileumsfoto

Nu är det dax för ett nytt foto

År 2023 och i år firar vår kung hela femtio år på tronen. Det kommer att firas på många olika sätt under året. Men året började stort med att offentliggöra ett helt nytt porträtt av Kungen. När Kungen för femtio år sedan- i september – tillträde tronen så gjordes det i Rikssalen på Kungliga Slottet. Så därför togs också det nya fotografiet i denna sal av fotografen Thron Ullberg.

Efter femtio år blir det ett jubileumsfoto

Porträttet av Kungen visar Kungen i amiralsuniform med riddarordnarnas värdigheter som Serafimerorden, Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden. Kungen står bredvid silvertronen som var en gåva från Magnus Gabriel De la Gardie till drottning Kristina år 1650. Så idag är denna tron ett värdighetstecken.

Det blir en hel del resor

Det kommer att hända en hel del under året, och året startar med en stor middag på Kungliga Slottet där alla Sveriges läns representanter är inbjudna. Och från och med i februari kommer Kungen och Drottningen Silvia att besöka alla Sveriges tjugoen län under året. Den sjätte juni blir lite mer uppmärksammat i år då det är precis femhundra år sedan då Gustav Vasa valdes till kung. Det kommer att firas i Strängnäs under dagen som sedan avslutas i Stockholm. Så denna nationaldags firande på Skansen blir större än den brukar och på kvällen kommer Kungen att ha en stor nationaldagsmottagning för speciellt inbjudna.

Den stora jubileumdagen

Den stora dagen då kungen blev vald till kung är i september och då det är femtio års jubileum så kommer det att firas den femtonde och sextonde september. Den femtonde september startas firandet i Slottskyrkan på Kungliga Slottet. Kungen kommer att finnas vid en högvaktsavlösning. Senare på kvällen kommer det att vara en middag i Rikssalen på Kungliga Slottet.

Om man vill se Kungen och Drottningen så ska man ska in till stan den sextonde september för då kommer dom att åka i kortege genom stan.