Kung Carl Gustaf

Europeiska unionens råd

Sverige är ordförandeland

Nu när Sverige är ordförandeland i Europeiska unionens råd samlade regeringen både Eu-kommissionen och Kungen tillsammans i Kiruna. Detta för att dom skulle diskutera alla aktuella EU-frågor som finns och måste tas upp. Under dom två dagarna som alla var samlade diskuterades dom prioriteringar som Sverige kommer att vara inblandad i under tiden Sverige är ordförandeland. Kungen fick träffa dom tjugosex stycken kommissionärerna och EU-kommissions ordförande Ursula von der Leyen. Och efter två dagars möte samlades dom till middag där Kungen också höll ett tal för alla inbjudna.

Europeiska unionens råd kallas också för ministerrådet.Att nu Sverige är ordförande betyder att Sverige under dom första sex månaderna detta år ska planera och leda allt arbete i ministerrådet. Dom ska också vara företräde för rådet när dom har förbindelser med dom övriga EU-institutionerna.

Rymdbasen Esrange

Då Kungen var i Kiruna så besökte han också rymdbasen Esrange tillsammans med statsministern Ulf Kristersson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Alla samlade invigde då en ny uppskjutningsramp för satelliter som också är den första på europeiskt territorium. Förberedelser för denna ramp har pågått i flera år och under invigningen fanns också den svenska astronauten Christer Fuglesang.

Sverige har en enda rymdbas och den heter Esrange Space Center. Hela anläggningen ägs av Swedish Space Corporation och ligger ungefär fyrtio kilometer öster om staden Kiruna. Kiruna är en perfekt plats för en rymdbas då det inte är så mycket onödigt ljus eller lampor tända överallt och är också glest befolkat. Dessutom kan man studera norrskenet. Hela rymdbasens område är på tjugo kvadratkilometer och där är raketernas nedslagninsområde femtusensexhundra kvadratmeter. Sen man började 1966 så har det skjutits upp sjuhundra stycken sondraketer från Esrange.

Under dom närmsta åren räknar man med att det kommer att skjutas upp ungefär tiotusen stycken satelliter runt om i världen. Hur många det är som kommer att skjutas upp från Kiruna och Esrange är inte bestämt. I dag finns det ungefär femtusen satelliter i omloppsbanan.