Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria, Kung Carl Gustaf, Prins Carl Philip och prinsessan Sofia, Prins Daniel, Prinsessan Estelle, Prinsessan Madeleine

Svenska Nationaldagen

Den 6:e juni

Sveriges nationaldagen infaller den 6:e juni och är också svenska flaggans dag. I år är det också femhundra år sedan som Sverige blev en självständig nation. Klockan åtta på morgonen så hissas den tretungade flaggan denna dag på Kungliga slottets tak. Två timmar sedan; klockan tio öppnade Kronprinsessparet dom västra portarna på slottet då allmänheten får komma in och fira nationaldagsfirandet. I samband med att portarna öppnas spelar försvarsmakten och Kronprinsessparet hälsade också alla välkomna in till Kungliga slottet iförda den svenska nationaldräkten. Därefter häll Kronprinsessan ett tal till alla som tagit sig in genom portarna där allmänheten samlats på Kungliga slottets yttre borggård.

Högvaktsavlösning

Allmänheten kunde också beskåda högvaktsavlösningen som både är en tradition och något som många vill se. På denna avlösning närvarade också Prins Carl Philip. Efter högvaktsavlösningen sköt man salut enligt tradition på tjugoen skott från både Skeppsholmen, Kastellholmen och från fartyget HMS Kullen. Samtidigt som saluten begav sig flög JAS 39 Gripen och SK60 över Kungliga slottet. Denna överflygning var det nog många som såg på himlen.

Den Svenska Nationaldagen

Kungaparet började med att besöka Strängnäs där man ville uppmärksamma att det var just på denna dag för femhundra år sedan som Gustav Vasa blev vald till kung i Strängnäs. Det var år 1523. I Strängnäs domkyrka ledde biskopen Johan Dalman högtiden där också kungaparet befann sig. Kungen och drottningen fick också se regalierna.

Efter besöket i Strängnäs domkyrka fortsatte Kungen och Drottningen till Västerviken i Strängnäs. Dit promenerade Kungen och Drottningen och allmänheten fick se hela promenaden dit. Man vinkade med fanor och vimplar samtidigt som många hejade och tog kort denna underbara fina dag. På plats i Västerviken delade Kungen ut fanor till tio föreningar och organisationer. Enligt tradition höll Kungen också ett tal till alla.

Svenska Nationaldagen

Den svenska nationaldagen fortsatte firandet med att hela den Kungliga familjen åkte hästanspänd kortege till Sollidenscenen på Skansen.

Svenska Nationaldagen

Svenska Nationaldagen