Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Anslag ur Lilla barnets fond delades ut av Prins Carl Philip

Allt du behöver veta

Torsdagen den 26 oktober delade Prins Carl Philip ut anslag ur Lilla barnets fond för forskning om för tidigt födda barn. Prinsen är beskyddare av fonden. Prinsen och fondens ordförande Elisabeth Olhager i samtal med vice ordförande Ankie Björk Harris och hennes son Dean, 16 år som föddes mycket för tidigt.

Lilla barnets fond är en stiftelse som grundades 1980 av drottning Silvia och hennes personliga vän Barbro “Lill-Babs” Svensson. Fonden stödjer forskning och utveckling inom neonatalvård och forskning om för tidigt födda barn. Prins Carl Philip har varit beskyddare av fonden sedan 2016.

Under ceremonin delade Prins Carl Philip ut anslag till forskare och projekt som arbetar med att förbättra vården och livskvaliteten för för tidigt födda barn. Fonden har sedan starten bidragit till flera banbrytande forskningsprojekt och har blivit en viktig del av kampen för att förbättra neonatalvården i Sverige.

Prins Carl Philip och lilla barnets fond

Prins Carl Philip är en av beskyddarna för Lilla Barnets Fond som är en organisation som stödjer forskning om för tidigt födda barn. Den 26 oktober 2023 delade Prins Carl Philip ut anslag ur fonden för att stödja forskning om nyfödda barn.

Lilla Barnets Fond grundades 2009 och har sedan dess bidragit till forskning om för tidigt födda barn. Organisationen arbetar för att förbättra vården och omhändertagandet av de allra minsta barnen. Prins Carl Philip har varit beskyddare för fonden i flera år och är engagerad i organisationens arbete.

Anslagen som delades ut av Prins Carl Philip kommer att användas för att stödja forskning om för tidigt födda barn och för att förbättra vården och omhändertagandet av de allra minsta barnen. Forskningen som stöds av Lilla Barnets Fond har potential att hjälpa tusentals barn och deras familjer runt om i landet.

Prins Carl Philip är engagerad i många olika välgörenhetsorganisationer och stödjer en mängd olika ändamål. Hans engagemang för Lilla Barnets Fond visar hans passion för att hjälpa de allra minsta barnen och deras familjer.

 

Anslagets mottagare

Fonden Lilla barnets fond delade nyligen ut anslag för forskning om för tidigt födda barn. Prins Carl Philip beskyddare av fonden delade ut anslagen till två framstående forskare inom nyföddhetsvården.

Första mottagaren

Den första mottagaren av anslaget var Gulistan Kavak som fick Dyslexipriset för sitt arbete med att utveckla teknik som hjälper personer med dyslexi att läsa och förstå texter. Prins Carl Philip överlämnade priset till henne vid en ceremoni på Kungl. Slottet.

Gulistan Kavak är en forskare vid Institutionen för lingvistik och filologi vid Uppsala universitet. Hennes forskning fokuserar på hur teknik kan hjälpa personer med dyslexi att läsa och förstå texter. Hon har också utvecklat en app som hjälper personer med dyslexi att läsa och förstå texter på ett bättre sätt.

Andra mottagaren

Den andra mottagaren av anslaget var en forskare som arbetar med att förbättra vården av för tidigt födda barn. Forskaren vars namn ännu inte har offentliggjorts kommer att använda anslaget för att forska om nya metoder för att minska risken för komplikationer hos för tidigt födda barn.

Prins Carl Philip och Elisabeth Olhager ordförande för Lilla barnets fond gratulerade båda mottagarna och tackade dem för deras viktiga arbete för att förbättra vården av för tidigt födda barn.