Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Rosersbergs slott – Rosersbergs slottspark

Rosersbergs slottspark

Mot Sigtunafjärden väster om slottet ligger den engelska parken anlagd av hertig Karl (XIII). Andra sevärdheter är Sveriges största gravhögar i grannskapet och de romanska östtornskyrkorna i Norrsunda och Skånela.

Närmast slottet, ner mot Mälaren låg den franska barockträdgården. När den anlades i slutet av 1600-talet av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre åt greve Bengt Oxenstierna var den en av Sveriges absolut mest påkostade.

I dag är naturligtvis mycket förvuxet eller försvunnet men ännu kan man promenera i de 300-åriga alléerna och ana den 600 meter långa dammen där det en gång fanns såväl svanar som galärer.

Slingrande gångar

Mot Sigtunafjärden väster om slottet ligger den engelska parken anlagd av hertig Karl (XIII) kring sekelskiftet 1800. Här kan man vandra på slingrande gångar och låta sig överraskas av vackra vyer över både land och vatten.

I grannskapet kan man även bese en av Sveriges största gravhögar, rest över den mystiske kung Nordian under folkvandringstid.

Värd att uppmärksamma är också de romanska östtornskyrkorna från 1160–1170-talen i Norrsunda och Skånela.

Toppbilden: Rosersberg med slottspark. Dick Norberg/Kungligaslotten.se

Flygfoto över Rosersbergs slott. Foto: Kungligaslotten.se

Mot Sigtunafjärden väster om slottet ligger den engelska parken anlagd av hertig Karl (XIII) kring sekelskiftet 1800. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Alléerna i slottsparken är särskilt vackra under höstens första veckor. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Till startsidan