Mjölkbönder
Kungen och Drottningen deltog den 4 april vid utdelningen av Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) guldmedaljer. Årets mjölkföretagare delades också ut till svenska mjölkbönder. Och ceremonin ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet. Det delades ut 50 stycken medaljer till mjölkbönder från hela Sverige. Och ceremonin inleddes med att Kungen höll ett tal.
Efter att tal och medaljutdelning var klar talade Statens veterinärmedicinska anstalts generaldirektör Anna Lindberg och LRF:s ordförande Palle Borgström. Och musikunderhållningen stod hovsångerskan Hillevi Martinpelto och hovorganist Mary Ljungquist Hén.
Kungen delar ut priset ”Årets mjölkföretagare 2022” till Markus Brisbo från Östergården Brismene som ligger utanför Falköping.
Den första guldmedaljen delades ut 1958 av kung Gustaf VI Adolf. Dom som fick medaljerna var mjölkbönder där deras mjölkkvalitet utmärker sig. Sedan dess har den här utdelningen en kunglig tradition.

LRF Mjölks Guldmedalj
LRF Mjölks Guldmedalj är den högsta utmärkelsen som mejeriföreningarna delar ut för ”skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvaliteten. Och för att kunna kvalificera sig för guldmedaljen krävs det att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården.
Priset Årets Mjölkbonde kallas numera Årets mjölkföretagare. Den instiftades 2012 och tilldelas en mjölkföretagare som utvecklat sitt företag och som varit en förebild för andra mjölkbönder.
Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) guldmedaljer
Vad är LRF:s Guldmedaljer
Guldmedaljen är Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) högsta utmärkelse för mjölkbönder. Syftet är att premiera och uppmärksamma mjölkbönders långvariga engagemang och höga kvalitet i mjölkproduktion. Den instiftades för att höja standarden och belöna de som under lång tid levererar mjölk med mycket hög kvalitet.
Vad krävs för att få medaljen
För att kvalificera sig för Guldmedaljen måste en mjölkbonde ha levererat mjölk av mycket hög kvalitet under minst tjugotre år. Kriterierna är strikta och går ofta längre än vad som lagen kräver. Man kontrollerar regelbundet mjölkens egenskaper som bakterieinnehåll och celltal som säger något om djurens juverhälsa. Man granskar hygien, djurhälsa och foderhållning med mera. Det räcker inte bara att följa baslagar – medaljen kräver ett konsekvent och långsiktigt kvalitetsarbete.
Ceremoni och tradition
Sedan starten år nittonfemtioåtta delas Guldmedaljerna traditionellt ut vid en ceremoni på Kungliga slottet i Stockholm. Det är ofta en representant från kungahuset som delar ut medaljerna. Vid ceremonin samlas årets medaljörer – mjölkbönder från olika delar av Sverige – för att få sina medaljer, ofta i Bernadottebiblioteket eller annan högtidlig salong inom slottet.
Ceremonin innefattar tal, musik och ofta en festmåltid eller bankett. Medaljörerna brukar få äran att träffa representanter från LRF, mejeriföreningar och ibland politiker, och ceremonin har både symboliskt och kulturellt värde för landsbygden och mjölkindustrin.
Varför det är viktigt
Guldmedaljen fungerar som motivator för mjölkbönder att sträva efter hög kvalitet och god djurhälsa. Den ger också offentlig uppskattning för ett arbete som ofta sker bakom kulisserna – mjölkbönder arbetar med djur och hygien, teknik, foder och mycket annat som inte alltid syns men är avgörande för kvaliteten på mjölken.
För samhället i stort är det också viktigt eftersom mjölkproduktion är en del av livsmedelsförsörjningen och spelar roll för hur vi kan upprätthålla goda matvanor, lokal produktion och hållbarhet. Medaljen signalerar att hög standard och ansvarstagande i mjölkproduktionen värderas högt.
Lämna ett svar