Okategoriserade

Kronprinsessparet besökte Gävle och Sandviken med Generation Pep

Kronprinsessparet på väg till ett rundabordssamtal med Generation Pep i Gävle. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Fredagen den 11 september besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Gävle och Sandviken tillsammans med Generation Pep. Under dagen fick Kronprinsessparet träffa representanter från kommun och skola i Gävleborg för att tala kring utmaningar och möjligheter som finns kopplat till barn och ungas fysiska hälsa.

Besöket inleddes i Gävle där landshövding Per Bill stod värd för ett rundabordssamtal som leddes av Carolina Klüft, verksamhetschef vid Generation Pep.

Runt 30 personer som arbetar med barn och ungas hälsa i länet deltog i samtalet. Under rundabordssamtalet diskuterades frågor kring utmaningar och möjligheter kopplat till barn och ungas fysiska hälsa.

Kronprinsessparet på Rapatac i Sandviken. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kronprinsessparet i musikstudion på Rapatac. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Besök hos Rapatac och Fritidsbanken

Under eftermiddagen besökte Kronprinsessparet, landshövdingen och Carolina Klüft Rapatac och Fritidsbanken i Sandviken.

Besöket hos Rapatac inleddes med att grundaren Moussa N’Diaye och Anna Podgorsek berättade om verksamheten. Rapatacs syfte är att ge barn och ungdomar goda förutsättningar till en trygg och meningsfull uppväxt. Barnen som deltar i verksamheten erbjuds hjälp med skolarbete och möjlighet till stimulerande fritidssysselsättning samt att utveckla förmågan att ta ansvar för sina handlingar.

Under besöket träffade Kronprinsessparet barn och ungdomar som deltar i Rapatacs verksamhet.

Kungaparet besökte Rapatac år 2013.

Som avslutning i Sandviken besökte Kronprinsessparet Fritidsbanken där David Mathiasson och Ohans Basmajian berättade om verksamheten.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Alla kan låna och allt är gratis. Fritidsbanken finns på flera platser i landet.

Kronprinsessparets stiftelse har beviljat stöd till Fritidsbanken.