Kunglig måltid på Uppsala slott när kungen firade 50 års jubileet

I samband med kungens 50-årsjubileum hölls en storslagen festmiddag på Uppsala läns landskapsmåltid.

Rätterna som serverades under länslunchen ingår i Uppsala läns landskapsmåltid och är framtaget i olika steg. Ett historisk perspektiv där Rickard Tellström plockade ut nyckelråvaror för Uppsala län. Uförande efter Richard spaning tog Vittinge gourmetalda vid och började utefter det arbete med utformingen av måltiden.

Till kaffet serverade kaffe enligt samma recept som till kungaparets bröllop 1976.

www.landskapsmaltiden.se

Råvaror från trakten

Kronhjort från Uppländska skogar

Upplands kubb bakad på Ångslyckans Café

Gös fiskad från Mälaren

Krondill och morot från Vittinge trädgård

Bondbönor från Järlåsa

Kaffe Royal från Lindvalls kaffe

Uppsala läns smaker

Enbärsgravad kronhjort, inlagda senapsfrön, jordärtskockskräm, pepparrot och krutonger på Upplandskrubb. Jerome Arnoux traditon 2020.

Mälarös med smörstekta bondbönor, krondillsbuljong, rödbetsolja, rostad knippmorot och friterad palsternacka. Bourgogn Les Murelles, Domaine Roux 2020.

Saffransglass, krossad choklad och havtornscoulis på en smörstekt äppelplätt av Berguisäpplen Nivole 2021

Kaffe och länschoklad

Kunglig måltid på Uppsala slott när kungen firade 50 års jubileet
Kunglig måltid på Uppsala slott när kungen firade 50 års jubileet

Det var en händelse som samlade de mest betydande personerna inom politik, nobless och kungahuset för att fira kungens långa och framgångsrika regeringsperiod. Denna fest var en av höjdpunkterna under jubileumsfirandet och det fanns en mängd delikatesser och godsaker på menyn.

Vid festmiddagen serverades en traditionell svensk landskapsmåltid som bestod av en rad olika rätter och läckerheter från hela landet. Till förrätt serverades en krämig laxsoppa med färska örter och nybakat bröd. Huvudrätten bestod av en saftig och välröstad köttbit med potatis, sås och grönsaker.

För att följa traditionen avslutades måltiden med en mängd olika desserter som till exempel smörkringlor, kakor och fruktsallad. Festmiddagen avslutades med kaffe och konjak i sällskap av efterrätter som chokladpraliner och petit fours.

Under festen hölls tal av kungens närmaste vänner och familjemedlemmar där de hyllade hans långa och framgångsrika regeringsperiod. Det var en kväll fylld med glädje, skratt och minnen som ingen skulle glömma i första taget.

Uppsala läns landskapsmåltid blev ett minnesvärt tillfälle för att hylla kungen och fira hans framgångar som ledare för landet. Det var en kväll fylld med mat, musik och dans där alla närvarande kunde njuta av den goda stämningen och festligheterna. Det var en festmåltid som skulle vara en del av historieböckerna för framtida generationer att minnas och njuta av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *