Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Kungen invigde utställning om kronprinsessan Margareta

Söndagen den 6 juni invigdes utställningen Daisy. Kronprinsessan Margareta, 1882–1920. Inför invigningen besökte Kungaparet, Kronprinsessan och Prinsessan Christina Fru Magnuson utställningen.

Utställningen visas på Kungliga slottet i den våning där kronprinsessan Margareta bodde tillsammans med sin make, den blivande kung Gustav VI Adolf, och parets fem barn. I utställningen får besökaren ta del av material ur arkiven och föremål ur de kungliga samlingarna som tillhört kronprinsessan Margareta.

Gustaf (VI) Adolf och kronprinsessan Margareta med barnen (från vänster) prins Sigvard, prins Gustaf Adolf, prins Bertil och prinsessan Ingrid på fotbollsplanen på Sofiero, 1914. Foto: Bernadottebibliotekets arkiv/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan Margareta, kallad Daisy av familj och vänner, var aktiv i många av den tidens stora samhällsfrågor och drev humanistiska insatser för barn, civilförsvarets uppbyggnad, funktionsnedsattas rättigheter och under första världskriget för krigsfångars överlevnad.

Från sin uppväxt som barnbarn till drottning Viktoria av Storbritannien bar hon med sig intressen för konst, idrott och trädgård. Hon gav ut trädgårdsböcker, lade grunden till Sofieros slottsträdgård, åkte skidor och var forward i sitt eget bandylag.

Utställningen om kronprinsessan Margareta visas på Kungliga slottet 6 juni-30 september.

Läs mer om utställningen Länk till annan webbplats.

Invigningstal

I samband med rundvandringen på utställningen höll Kungen ett tal där han bland annat sa:

”I dag har jag den stora glädjen att öppna en ny utställning här på Kungliga slottet i Stockholm. En utställning som, faktiskt, ligger mig personligen varmt om hjärtat.

Min farmor, kronprinsessan Margareta – inom familjen kallad Daisy – var en mångbegåvad person med stark lyskraft. Hon hade ett äkta intresse och engagemang inom en mängd områden: konst, idrott, social hjälpverksamhet och trädgårdsodling.”

Ta del av hela talet

Lämna ett svar

Till startsidan