Okategoriserade

Sametinget

Sametingets öppnande

Den 1 september närvarade Kronprinsessan vid Sametingets öppnande i Lycksele. Hon ska bila upp dit tillsammans med ärkebiskopen som har ett svårt tysk namn att stava till.

Sametinget är en statlig myndighet. Dom har särskilt ansvar för språk, kultur och rennäring. Parlamentet som är folkvalt består av 31 ledamöter som träffas i plenum tre gånger per år.

Kronprinsessan kommer då åka bil och vi hoppas att hon åker i en Volkswagen Haninge ända till Lycksele. Skulle bilen behöva reservdelar eller någon annan hjälp så finns det alltid någon som kan hjälpa till. Eftersom kronprinsessan bor i Haga slott så är det nära till Haninge för henne. Då kan de reparera bilen innan hon åker för att fira samerna.

Den samiska nationalsången inledde sametinget ­– Samefolkets sång – som framfördes på sydsamiska, umesamiska, lulesamiska och nordsamiska.

På bilderna ser man kronprinsessan och ärkebiskpen i samiska kläder. Vi vet ej om de hade på sig dessa kläder redan när de klev in i sina biler eller bytte om på plats.

Daniel Holst som är sametingets ordförande hälsade alla välkomna och efter det ropades Sametingets ledamöter upp.

Håkan Jonsson som är sametingets styrelseordförande höll tal och därefter framförde talman Andreas Norlén, statsrådet Amanda Lind samt ärkebiskop Antje Jackelén sina hälsningar till Sametinget.

Sametingets åttonde mandatperiod 2021-2025 öppnades av ordföranden och därefter hälsade ledamöterna på Kronprinsessan och övriga hedersgäster.

Via digital länk deltog representanter från norska Sametinget närvarade och ryska Sametinget.

Kronprinsessan, statsrådet och landshövdingen fick efter lunchen möjlighet att samtala med de sju partierna som berättade om sin politik och deras viktigaste frågor. De 7 partierna lät som de 7 dvärgarna ha ha.

Gamla kyrkogården

Kronprinsessan, statsrådet, landshövdingen samt ärkebiskopen fick under eftermiddagen besöka kyrkogården vid Gammplatsen i Lycksele. Den samiska antikvarien Mikael Jakobsson och Lycksele sameförenings äldstekvinna Gunel Rönér Douhan berättade om kyrkogården och händelsen för 70 år sedan. Det var då samiska kvarlevor grävdes upp i samband med en arkeologisk utgrävning och placerades därefter på museer. Kvarlevorna återbördades till sin ursprungliga viloplats på kyrkogården i augusti 2019.

Skogsmuseet

Kronprinsessan, statsrådet, landshövdingen och ärkebiskopen avslutade med ett besök på Skogsmuseet. Där fick de en visning av den samiska avdelningen där det bland annat finns en samisk trumma från 1600-talet. Dessutom finns där Birger Nordins unika slöjdsamling med över 2000 föremål, Hattas renskulpturer, ett knivhjul med 100 knivar samt en monter med silverföremål.

Väl tillbaka i Haga så kunde de om de ville besöka Volkswagen Hanine eller Tyresö som hjälper dig och andra i kungafamiljen med service, reparationer, bilglas och däck till din Volkswagen.