Okategoriserade

Årets kock

Årets kock 2021

Tävlingen Årets kock ägde rum den 16 september i Annexet i Stockholm. Gustav Leonhard blev Årets kock 2021 och svensk mästare i professionell matlagning.

Prins Carl Philip kunde inte närvara vid tävlingen, men skickade en hälsing till alla dom åtta deltagarna :

Jag vet att det ligger otroligt mycket arbete bakom det ni har presenterat idag. Timmar och åter timmar av slit, både i köket och utanför. Inte minst under det år vi gått igenom med en pandemi, där restaurangnäringen blivit extra hårt drabbad.

Jag har under flera år haft förmånen att följa Årets Kock på mycket nära håll, bland annat som jurymedlem. Under alla dessa år har jag fått se Sveriges absoluta kockelit i kreativitet, skapande och genuin matglädje.

Dom åtta kockarna som tävlade var : Anders Isaksson, Christian Siberg, Gustav Leonhardt, Luqaz Ottosson, Henric Herbertsson, Martin Karlsson, Louise Johansson och William Brittsjö.

Tävlingsdagen inleddes med att laga en varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara.

Finalisterna skulle sen laga som en andra uppgift en valfri rätt med huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Rätten skulle innehålla både torkade och färska baljväxter och kunde serveras varm eller kall.

Finalisterna lagade som sista tävlingsuppgift en varmrätt på vildsvinskarré där karrén skulle helstekas och vara fylld eller späckad. Endast kött och sås tilläts vid serveringen. Ett valfritt tillbehör fick också serveras och måste innehålla kantareller.

Finalisterna bedöms även på hur de organiserade sitt kök, minimerade råvarusvinn, kommunikation med sin assistent och att tid och uppgiften följs.

Den Gastronomiska Akademiens medalj i guld fick Gustav Leonhardt från restaurang Agrikultur.