Okategoriserade

Stadsbesök från Spanien

Relationer

Hans Majestät Konungen bjöd in DD.MM. Konung Felipe VI och Drottning Letizia av Spanien på ett statsbesök i Sverige. Det besöket var i två dar under den 24 – 25 november.

Många journaliste närvarade

Det måste vara roligt att jobba som journalist. Det finns ju de som jobbar med telefon också som hellre vill vara inomhus än utomhus och möta kungligheterna. De har även telefonväxel på Stockholms slott när folk ringer och vill bli kopplade. Du kan i stort sett bli kopplad till alla utom direkt till kungafamiljen. Tror det kan bli svårt att koppla direkt till någon ur kungafamiljen då man vill veta mer vem det är som ringer.

Mötets plan var att Sverige och Spaniens relationer skulle bli bättre och stärkta. Och speciellt efter covid-19-pandemin. Det senaste mötet mellan länderna var 1983 när Kungaparet besökte Spanien.

Kung Felipe VI och Drottning Letizia av Spanien togs emot av Kungaparet på H.M. Konungens hovstall. Och det spanska statsbesöket inleddes med kortege från Hovstallet till Kungliga slottet. Köpa kläder online

Välkomstceremoni

Dom spanska gästerna välkomnades av både talmän, statsminister och stadsråd på Borggården. Och båda kungarna inspekterade grenadjärsvakten under ceremonin på Kungliga slottet.

Spaniens kungapar välkomnades i Victoriasalongen av Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

I Victoriasalongen hälsades Spaniens kungapar välkomna till Sverige av Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

ngliga slottet till Nobelmuseet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Nobelmuseet

Kungaparet från Spanien fick också ett besök på Nobelmuseet som ligger i Gamla stan. Dom fick se en utställning om konstnären Santiago Ramón y Cajal som var Nobelpristagare i medicin 1906.

Galamiddag

En galamiddag arrangerades på Kungliga slottet för det spanska kungaparet. Då var också Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia med.

MENY

Bakad Fjällröding med älvdalsrom,
gräslök, syrad grädde och kryddknäcke

Stekt vild piggvar och svensk bläckfisk
med kompott på purjolök, smörsås smaksatt
med krusbär och Kalixlöjrom

Enrisrökt rensadel med svampkroketter,
rödbetor bakade i kaffe och hjortsky med brynt smör

Höstäpplen i saltad karamell med rosmarin, mandel,
”brioche feuilletée” och gräddglass smaksatt med Tahitivanilj