Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf

Medaljer till bönder

Mjölkbönder

Kungen och Drottningen deltog den 4 april vid utdelningen av Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) guldmedaljer. Årets mjölkföretagare delades också ut till svenska mjölkbönder. Och ceremonin ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet. Det delades ut 50 stycken medaljer till mjölkbönder från hela Sverige. Och ceremonin inleddes med att Kungen höll ett tal.

Efter att tal och medaljutdelning var klar talade Statens veterinärmedicinska anstalts generaldirektör Anna Lindberg och LRF:s ordförande Palle Borgström. Och musikunderhållningen stod hovsångerskan Hillevi Martinpelto och hovorganist Mary Ljungquist Hén.

Kungen delar ut priset “Årets mjölkföretagare 2022” till Markus Brisbo från Östergården Brismene som ligger utanför Falköping.

Den första guldmedaljen delades ut 1958 av kung Gustaf VI Adolf. Dom som fick medaljerna var mjölkbönder där deras mjölkkvalitet utmärker sig. Sedan dess har den här utdelningen en kunglig tradition.

LRF Mjölks Guldmedalj

LRF Mjölks Guldmedalj är den högsta utmärkelsen som mejeriföreningarna delar ut för ”skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvaliteten. Och för att kunna kvalificera sig för guldmedaljen krävs det att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården.

Priset Årets Mjölkbonde kallas numera Årets mjölkföretagare. Den instiftades 2012 och tilldelas en mjölkföretagare som utvecklat sitt företag och som varit en förebild för andra mjölkbönder.