Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf

Kungaparet på Uppsala slott

Konungen har varit 50 år på tronen

I april tog Kungen och Drottningen en tågresa mot Uppsala och vid centralstationen togs dom emot av landshövdingen Stefan Attefall och hans fru Cecilia. Det var en stor uppslutning av folk vid centralstationen för att se Kungaparet. Dagen startades på Upplandsmuseet där Kungaparet fick se utställningen Kungligt besök – Uppland & Kungen. 

Uppsala slott

Dagen till ära då det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 så var det ett jubileumsprogram som var förberett. Detta skedde på S:t Eriks Torg i Uppsala. Gustav Vasa började bygga Uppsala slott och han är också begravd i Uppsala domkyrka. Musikklasser uppträdde och poeten Ingrid Stenlund var också där. Hemvärnets musikkår spelade Kungssången när Kungaparet kom till platsen.

Uppsala slott

Från S:t Eriks torg till Uppsala slott åkte Kungaparet hästanspänd kortege runt Uppsala. Vid ankomsten till slottet välkomnades dom av landshövdingeparet som också var värdar för jubileumslunchen.

Kungaparet deltog efter lunchen vid en trädplanteringscenemoni. Ingrid Eiken som är statens fastihetsverkets generaldirektör berättade om träden som skulle planteras som var en oxel. Kungen la jord på trädet samtidigt som en kör sjöng ett antal sånger.

Dagen avslutades med att JAS 39 Gripen plan från Upplands flygflottilj flög över Uppsala slott.