Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf

Kungen planterar träd

Ett nytt träd är nu på plats

När Kungen och drottningen var på besök i Uppsala så var planen: Kungen planterar träd. Det gjorde man också, men tyvärr var det någon som högg ner det en kort tid efter det. Trädet som Kungen planterade var i Slottsbacken. När man upptäckte att någon vandaliserat det så planerade man för ett nytt. En utav dom som hjälpte till med detta var en parkförvaltare som hette Mark van det Veen. Han berättade att det tar längre tid än man tror att plantera ett träd; det tar en hel dag.

Skadegörelse

Polisen har lagt ner förundersökningen som i detta fall är skadegörelse. Man har inte hittat något på övervakningskameror och inga vittnesuppgifter har gett någonting som gjort att någon är misstänkt. Det var under ett besök i Uppsala som Kungen och Drottningen var där för att fira Kungens 50-årsjubileum på tronen. Vid besöket skulle Kungen plantera ett träd i Slottsbacken och dagen efter sågs trädet ha kapats och låg på marken. Det spekulerades först om att det skulle kunna vara ett djur såsom en bäver som förstört trädet. En bäver kan inte ha sönder ett träd där det var förstört då det var för högt upp, dessutom var det inte gnagt utan nerhugget av troligen en yxa. Varför detta har skett är det inte någon som förstår då denna ceremoni har ett stort värde för medborgarna.

träd

Nu är ett nytt träd på plats på samma ställe där Kungen planterade sitt. Det träd som blev nerhugget kommer att användas till täljning och bli kompost. Även om Kungen hade planterat ett träd är nu ett nytt uppe och det är lite större än det Kungen planterade. Kungen planterade en oxel för att nästa generation ska kunna se och se det växa. Också som ett minne av den stora dagen. Träd ger både skugga och vindskydd och det ska vi bevara så mycket vi kan.