Slott & herrgård

Det Kungliga Slottet

Allmänheten får göra besök

Det Kungliga Slottet i Stockholm är ett utav Europas största slott. Det är också kungens officiella residens där viktiga möten äger rum. Så det är både bostad och arbetsplats. Många delar av slottet är också öppet för allmänheten året om. Hela slottet har över sexhundra rum som är fördelade på elva våningar. Det finns nio stycken rum som man kallar för paradrum på festvåningen. Dom är stora och väldigt pampiga och man använder dom vid stora middagar och möten med både regeringen och riksdagen. Paradrummen ligger utåt staden och bostadsrummen ligger i den mindre borggården.

Vad kan man se på det Kungliga slottet?

Vill man besöka slottet kan man se “skattkammaren” med riksregalierna, ett museum som kallas “Museum Tre kronor” och “representationsvåningarna” med paradrummen. Under sommaren kan man också se “Gustav III:s museum” och “slottskyrkan”. Den största sevärdheten är nog högvaktsavlösningen och butiken som ligger intill slottet. I dag finns det ungefär sextio kvinnor och män som tjänstgör i högvakten. Högvakten är bemannad av soldater och sjömän från olika förband som finns över hela landet.

det kungliga slottet

Bygget av det Kungliga slottet

Det kungliga slottet byggde man år 1697 och enligt planerna skulle det ta sex år. I maj samma år började det brinna på slottet och den del som klarade sig bäst var längan som ligger mot Norrbron. Resten av slottet blev så skadat så att dom blev tungan att riva dom. När man sedan skulle återuppbygga slottet skulle så fanns det inte så mycket pengar då det var det stora Nordiska kriget så år 1709 så avstannade bygget. Bygget började igen år 1727. Vår Kung och Drottning flyttade från det stora Kungliga slottet år 1981 till Drottningholms slott. Så det stora slottet i stan är nu Kungaparets privata residens. Slottet på Drottningholm kan också besökas året om.

det kungliga slottet

När Kungen är på slottet så hissar man den stora fyrduksglaggan. Den har det stora svenska riksvapnet i mitten av det gula korset.