Drottningen köpte årets första majblomma digitalt av Elin Eisele, 13 år.

Drottningen köpte årets första majblomma digitalt av Elin Eisele, 13 år.

Ett säkert vårtecken sedan 1907 är försäljningen av majblommor, som ger ekonomiskt stöd till barn som lever i ekonomisk utsatthet. Enligt tradition köper Drottningen årets första majblomma av barn som kommer till Slottet, men i år sker insamlingen helt digitalt.

Elin Eisele, 13 år, heter designern bakom den blomma som säljs i år. Det var även Elin som fick möjlighet att sälja årets första majblomma till Drottningen, via sin digitala blombutik.

Majblomman (före 1998 kallad Förstamajblomman är en konstgjord blomma som kan fästas exempelvis på kläderna. Den säljs för välgörande ändamål i Sverige, Finland, Norge och Estland. I Sverige har majblomman sålts sedan 1907 då Förstamajblommans riksförbund grundades i Göteborg.Blommorna säljs av skolelever och scoutkårer, vanligtvis under en tvåveckorsperiod i april. Intäkterna från den svenska försäljningen går till att hjälpa barn som behöver extra stöd. I Finland såldes den första majblomman 1908, och i Norge började försäljningen 1909, och sköts av Norske kvinners sanitetsforening.

info från Wikipedia om majblommor

Lämna ett svar

Till startsidan