Okategoriserade

Utställning om Drottningens mormor

Daisy – Kronprinsessan Margareta, 1882-1920

Prinsessan Benedikte av Danmark togs emot den 18 oktober av Drottningen, Prinsessan Christina, Fru Magnuson och Prinsessan Désirée, Friherinna Silfverschiöld. Det gjordes på Kungliga Slottet för att besöka utställningen Daisy – Kronprinsessan Margareta, 1882-1920.

Kungen och hans systrar är kusiner med Prinsessan Benedikte som varit på besök i Sverige. Och Prinsessan passade på att gå på utställningen om sin mormor.

Utställningen visas där kronprinsessan bodde tillsammans med sin make, den blivande kung Gustav VI Adolf. Prinsessan Ingrid som var ett av parets fem barn blev sen drottning av Danmark. Prinsessan Benedikte, Kungen och hans systrar är barnbarn till kronprinsessan Margareta.

Prinsessan Benedikte, Drottningen, Prinsessan Christina och Prinsessan Désirée besökte utställningen tillsammans. Där fick dom se deras familjehistoria via fotografier, brev, rörliga filmer och föremål ur de kungliga samlingarna.

Kronprinsessan Margareta

Familj och vänner kallade Kronprinsessan Margareta för Daisy och hon var aktiv av den tidens stora samhällsfrågor. Hon drev också humanistiska insatser för barn, civilförsvarets uppbyggnad, funktionsnedsattas rättigheter och under första världskriget för krigsfångars överlevnad.

Då hon var barnbarn till drottning Viktoria av Storbritannien fick hon ett intresse för konst, idrott och trädgård. Hon gav ut trädgårdsböcker, la grunden till Sofieros slottsträdgård, åkte skidor och var forward i sitt eget bandylag.

Daisy

Den 6 juni invigdes utställningen om kronprinsessan Margareta och är öppen för besökare till den 9 januari.